Luottokortteihin liitetyt maksutapaedut ja bonusjärjestelmät eivät tänä päivänä ole enää pelkästään tapa kuluttaa, vaan niillä voi myös tienata jopa oikeaa rahaa. Toisin sanoen, mitä enemmän kulutat, sitä enemmän tienaat. Mutta miten tämä sitten toimii käytännössä ja miten ne eroavat perinteisistä maksukorteista?
Etukortit ja maksutapaetu
Jos ostelet paljon luottokortilla, siihen kannattaa ehdottomasti liittää joko bonusjärjestelmä tai maksutapaetu, jos se vain on mahdollista. Maksutapaetu kerää nimittäin bonuskortin tapaan etuja kaikista tekemistäsi ostoksista, ja näitä etuja kertyy sitä mukaan, mitä enemmän myös kulutat.
Maksutapakortit eli cashback-kortit ja etukortit on suhteellisen helppo sekoittaa keskenään, sillä niiden ominaisuudet ja käyttötapa muistuttavat suuresti toisiaan. Ensinnäkin, maksutapakortit ovat sinällään myös etukortteja, sillä niillä maksaminen kerryttää kuluttajalle rahanarvoisia etuja. Toiseksi, myös joidenkin ketjujen tarjoamien etukorttien toiminta voi sisältää maksutapaedun lisäksi myös etukortin.
Miten nämä kortit voi sitten erottaa toisistaan? Suurin ero näiden kahden kortin välillä on se, että maksutapaetukortilla maksettaessa bonukset siirtyvät yleensä suoraan kuluttajan omalle pankkitilille, eli toisin sanoen kuluttamalla tienaat rahaa. Järjestelmästä riippuen bonuksia kerätään koko vuoden ajan ja ne voidaan maksaa kuluttajalle esimerkiksi heti ostosten yhteydessä, joten tässä mielessä maksutapaetu toimii suorana alennuksena. Joissakin tapauksissa niitä maksetaan myös useamman kerran vuodessa tai jopa kuukausittain. Bonusten pankkitilille siirtämisen jälkeen kuluttaja voi käyttää tienatut bonuksensa rahana mihin itse haluaa.
Monissa tapauksissa edut voidaan käyttää suoraan luottokorttilaskun maksamiseen, jolloin maksutapakortilla ansaitut edut hyvitetään suoraan luottokortille. Eri luottokorttifirmoilla nämä käytännöt ovat kuitenkin hieman toisistaan poikkeavia, joten etujen takaisinmaksut tulisi aina tarkistaa tapauskohtaisesti ennen kortin hankkimista. Ja vaikka tämä käytäntö ei kyseisellä luottokorttifirmalla onnistuisikaan, voit aivan yhtä hyvin saada hyvityksen suoraan pankkitilillesi ja käyttää nämä rahat luottokorttilaskun tai minkä tahansa muun laskun maksamiseen.
Etukorttien tapauksessa taas kerättyjä bonuspisteitä ei juuri koskaan muuteta suoraan rahaksi, vaan ne voi bonusjärjestelmän kautta käyttää yleensä joko saman ketjun myymälöissä ja osakkeissa tai tiettyjen palveluiden, kuten lentojen ja hotelliöiden, ostamiseen.
Lyhyesti sanottuna, molemmat kortit tuovat kuluttajalle rahanarvoisia etuja, mutta maksuetukortin tapauksessa edut saa lunastettua suoraan omalle pankkitilille, kun taas etukorteilla ansaitut bonukset tulee yleensä käyttää samaisen ketjun tai sen yhteistyökumppaneiden palveluihin ja tuotteisiin.
Maksutapaedulla varustettuja luottokortteja
1) Danske Bank MasterCard Platinum
Tämä 0,5 prosentin maksutapaedulla varustettu luottokortti on samalla myös yhdistelmäkortti (Credit ja Debit) ja ostoksia voi verkon lisäksi maksaa niin lähimaksulla kuin MobilePayn avulla. Kortti toimii ympäri maailmaa. Luoton määrä määräytyy hakijan profiilin mukaan ja kortin vuosimaksu on 180 euroa, rinnakkaiskortin saa lunastettua ilmaiseksi. Kortiin sisältyy myös kattava matkavakuutus sekä osto- ja käteisnostoturva.
2) Stockmann MasterCard
Stockmann MasterCard on Nordea-pankin myöntämä luottokortti, vaikka sitä voivat hakea myös sellaiset asiakkaat, jotka eivät ole aikaisemmin olleet kyseisen pankin asiakkaina. Uusi asiakas saa heti liittymislahjana 50 MyStockmann-pistettä (1 piste = 1 euro) ja korttiin sisältyy 0,5 prosentin maksutapaetu, joka hyvitetään kaikista Stockmannilla tehdyistä ostoksista.
Nordean asiakkaat voivat hakea korttiin myös debit-ominaisuuden, jolloin sekä kortin Credit- että Debit-ominaisuudet kerryttävät maksutapaetua. Kortissa ei ole vuosimaksua ja korttiin on mahdollista liittää rajattomasti rinnakaiskortteja. Luottoa voi saada hakijan profiilista riippuen 1 500 eurosta aina 10 000 euroon saakka. Korttiin ei sisälly ollenkaan avaus- tai vuosimaksuja.
3) S-Etukortti Visa
S-ketjun myöntämällä S-Etukortti Visalla asiakas kerryttää bonuksia kaikista ostoksistaan sekä 0,5 prosentin maksutapaetua kaikista S-ryhmän ketjuissa tehdyistä ostoksista. Maksutapaetu hyvitetään kerran kuukaudessa S-asiakkaan tilille (tulee olla S-pankin oma tili). S-ryhmän asiakasomistajille S-Etukortti Visa -kortista ei veloiteta ollenkaan kuukausi- ja vuosimaksuja. Kyseistä korttia voi hakea joko Credit- tai Debit-ominaisuudella tai niiden yhdistelmällä.
4) St1 Visa
St1 Visa on Visa-kortti, jolla tehtyjen ostosten edut hyvitetään St1- ja Shell-asemilla. Kortilla maksettaessa asiakas saa aina 2 prosentin edun jokaista St1- ja Shell-asemilla tankattua bensalitraa kohden, 0,5 prosentin edun muilla huoltoasemilla tehdyistä ostoista sekä muita räätälöityjä tarjouksia St1- ja Shell-asemien yhteistyökumppaneilta. Kortista ei peritä avaus- eikä vuosimaksuja, tilinhoitomaksu on 3 euroa kuukaudessa. Luottoa hakija voi saada tilanteestaan riippuen 1 000 eurosta aina 5 000 euroon saakka.
Bonusjärjestelmällä varustetut luottokortit
Kuten yllä jo mainittiin, etukortit ja etukorteilla varustetut luottokortit toimivat hieman eri tapaan kuin maksutapaedulla varustetut luottokortit, sillä etukorteilla varustetuilla luottokorteilla maksettaessa ostoksista syntyy bonuksia, jotka voidaan myöhemmin käyttää luottokortin ehdoissa määrättyjen rajoitusten mukaisesti.
Tällä hetkellä yksi yleisimmistä bonusjärjestelmistä lienee sellainen luottokortti, jossa pisteet voidaan käyttää tietyn lentoyhtiön lentojen ja heidän palveluidensa ostoon. Tämän vuoksi lentopisteitä keräävät etukortit sopivat loistavasti sellaiselle kuluttajalle, joka matkustaa paljon tai matkustaa aina tietyn lentoyhtiön lennoilla. Lentopisteitä kerääviä luottokortteja ovat esimerkiksi Bank Norwegianin Visa, Finnair Plus Mastercard sekä SAS EuroBonus World Mastercard. Siinä missä Norwegian-kortilla pisteitä voi käyttää ainoastaan Norwegian-lentoyhtiön lentojen ja palveluiden ostoon, Finnairin ja SASin luottokorteilla pisteitä voi hyödyntää myös muiden yhteistyökumppaneiden tuotteiden ja palveluiden ostoon.
Toinen hyvä esimerkki runsaasti etuja tarjoavista bonuskorteista on American Express -luottokortin Membership Rewards -bonusjärjestelmä. Tämän bonusjärjestelmän avulla pisteitä voidaan hyödyntää niin eri lentoyhtiöiden lentolippujen ostamiseen kuin lisäpalveluiden ostamiseen. Lisäksi kyseisen bonusjärjestelmän avulla asiakas voi lunastaa itselleen ennakkomyyntiin tulevia lippuja, saada ravintola- ja hotellialennuksia sekä muita rahanarvoisia etuja.
Lentopisteiden keräämisen lisäksi markkinoilla on myös muita luottokortteja, joiden avulla pisteitä kerätään kyseisen ketjun tarjoamien tuotteiden ja palveluiden ostoon. Näistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa K-Plussa Mastercard -luottokortti sekä OP-Visaan liitetty K-Plussa-kortti, joiden avulla pisteitä voi kerätä ja käyttää kaikissa K-ryhmän liikkeissä.